AYURVEDISCHE
KEUKEN

 
 

De Ayurvedische keuken is een onderdeel van de Indiase geneeswijze Ayurveda. De Ayurvedische keuken is kruidig, maar niet pikant. Hij is rijk van smaak, gezond en de voorbereiding is eenvoudiger dan je denkt.
In de Ayurvedische keuken wordt veel gewerkt met verse ingredienten zoals: fruit, groenten, peulvruchten, granen, noten, brood, rijst, melk, honing en veel kruiden die goed zijn voor de spijsvertering.
De Ayurvedisch keuken is heel gevarieerd en het is mogelijk om, naast de traditionele Oosterse gerechten, ook Westerse gerechten te bereiden.
Ayurveda gebruikt het voedsel als een middel om gezond te worden. Ayurveda leert ons dat onze apotheek in de keuken is, maar we moeten alle 6 smaken gebruiken en het voedsel moet vers en zonder kleurstoffen, conserveermiddelen, aroma's, enz. zijn. Volgens Ayurveda is er voor elke body-mind type een dieet dat meer geschikt is.

DE 6 SMAKEN

Volgens Ayurveda is alles wat hier op aarde bestaat is van de 5 elementen gemaakt. De vijf elementen zijn : ether, lucht, vuur, water en aarde. De voeding die elke dag op tafel komt is ook van de 5 elementen gemaakt en is gerelateerd aan de 6 smaken. Ayurveda leert ons dat alle 6 smaken zoet, zout, zuur, scherp, bitter en wrang in onze maaltijd moeten aanwezig zijn.

DE 6 SMAKEN
DE 5 ELEMENTEN
VOEDSEL
zoet
water+aarde
suiker, pasta, toetjes, brood,
zout
vuur+water
zout, zeewier, soyasaus
zuur
vuur+aarde
citroen, azijn, tomaten
bitter
ether+lucht
rabarber, tonic water, geelwortel
scherp
vuur+lucht
peper, origano, paprika
wrang
lucht+aarde
sla, groen appels, granaatappel

In veel Europese keukens gebruikt men de smaken zoet, zout en zuur. Deze gewoonte is niet gezond. Als we slechts een paar smaken gebruiken, worden we, op een gegeven moment, ziek.

Elke smaak heeft een verschillende uitwerking op ons lichaam en stemming. Zo kan je bijvoorbeeld alerter door koffie worden of rustiger door een glas warme melk. Het kruidig voedsel helpt tegen verkoudheid, maar als te veel is dan krijgen we diarree en worden we nerveus.

Wil je meer over de Ayurvedische koken of de beste dieet voor je lichaamstype weten? Voor de Workshop Ayurvedische keuken kan je contact opnemen.

Kijk naar de Agenda & Nieuwsbrief (Dutch version) voor de datum of neem contact op


 

RitzDzign

  Nieuwsbrief ontvangen ? Gratis ebooks Online cursussen

Copyright 2005-2016 © Tiziana Stapel - Blue Lotus. Alle rechten voorbehouden