AYURVEDA

 
 

Ayurveda betekent levenskennis in het Sanskriet Ayur= leven veda= kennis
Ayurveda is een 3000 jaar oud Oosterse geneeskunde die veel gebruikt wordt in India, Nepal, Sri Lanka en Pakistan.

Ayurveda is de oudste vorm van geneeskunde in de wereld die waarschijnlijk uit de tijd van de Veda’s komt.
Ayurveda is gebaseerd op de drie oude teksten van de Veda’s in het Sanskriet, de Charaka Samhita, de Susruta Samhita en de Ashtanga Hridayam.
Ayurveda is ontwikkeld met de tijd mee, en door de gehele geschiedenis heen zijn er nieuwe dingen ontdekt, die een bijdrage aan de originele kennis hebben gebracht.
Ayurveda heeft zich vanuit India steeds verder over de wereld verspreid.
Handelaren en monniken hebben Ayurveda naar het Midden-Oosten, China, Tibet en Griekenland gebracht.

Ayurveda wordt nu steeds populairder in Europa en in Nederland.
Ayurveda wordt erkend en aanbevolen door de WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) en wordt vergoed door de meeste verzekeraars.
Ayurveda is een compleet gezondheidssysteem dat verbonden is aan andere Vedische systemen zoals Yoga, meditatie en de Chakra’s.
Ayurveda heeft veel overeenkomsten met de Tibetaanse geneeswijze, de Griekse en de Chinese Geneeskunde zoals de leer van de elementen, de smaken, de kruiden, het zelfgenezend vermogen, het energieconcept, de drukpunten en de eenheid van lichaam, geest en ziel.

Ayurveda maakt gebruik van kruiden, planten, dieet, Ayurvedische keuken, kristallen, kleuren, hot stones, reinigingen, warmtetherapie, aromatherapie, chakra's, massage en drukpunten. Yoga, ademhalingstechnieken en meditatie worden ook aangeraden.

Volgens Ayurveda hoort de mens gezond en gelukkig te zijn.
Geluk is een positieve levenskracht die ons afweersysteem versterkt en onze uitstraling bevordert.
Bij ziekte (lichamelijke of psychische) wordt deze positieve energie aangetast en kunnen wij in een negatieve spiraal vallen en onze balans verliezen.
Volgens Ayurveda is de ziekte veroorzaakt door de energetische disharmonie in ons lichaam-geest systeem.
De energie stroomt in banen door het hele lichaam en bestaat uit de elementen van: ether - lucht - vuur - water - aarde.
Elk mens wordt met een bepaald lichaamstype geboren waar een of meer dosha's (body-mind type) domineren. De 3 dosha's zijn:

Vata (ether+lucht) - Pitta (vuur+water) - Kapha (water+aarde)

Wil je jouw constitutie (body-mind type) ontdekken? Je kan de gratis dosha test  uitprinten, invullen, alles optellen en de resultaten bekijken.
Met Ayurveda kunnen wij het dieet en de leefwijze vinden die beter bij ons type en situatie passen en die onze lichaam-geest balans kunnen herstellen. Ben je vata - pitta - kapha of een mix ? Welke dieet een leefwijze zijn geschikt voor je? Meer weten ? Neem contact met mijn praktijk op voor:

- een Ayurvedische consult

- een presentatie/lezing over Ayurveda

 

RitzDzign

  Nieuwsbrief ontvangen ? Gratis ebooks Online cursussen

Copyright 2005-2016 © Tiziana Stapel - Blue Lotus. Alle rechten voorbehouden