ARTIKELEN

 
 

ORIENTAALSE DANS (BUIKDANS) & CHAKRA's

 
 

door Tiziana Stapel

Wat is de oriëntaalse dans? De oriëntaalse dans of buikdans is een dansvorm die uit het Midden Oosten en Noord Afrika komt.
De term buikdans wordt veel in het Westen gebruikt.
Deze term is incorrect omdat bij deze dans het hele lichaam wordt gebruikt en niet alleen het buikgebied. In Oosterse landen heet deze dans oriëntaalse dans.
Tijdens de dans bewegen de verschillende lichaamsdelen onafhankelijk van elkaar. De bewegingen zijn geïsoleerd van elkaar.
Deze dansvorm is 5000 jaar oud en is mogelijk via de zigeuners vanuit India naar het Midden Oosten en Europa meegebracht.
Oorspronkelijk werd de oriëntaalse dans door priesteressen en tempeldanseressen uitgevoerd. De bewegingen symboliseerden de bewegingen van de planeten en waren een voorbereiding voor een eventuele bevalling.

Wat is de relatie tussen de oriëntaalse dans en de chakra’s?
Deze dans stimuleert de gebieden waar de 7 chakra’s zich bevinden.

Wat zijn de 7 chakra’s?
Ze zijn energetische centra in het lichaam die een bepaalde functie, invloed en eigen energieniveau hebben (zie de volgende schema)

NAAM KLEUR PLAATS FUNCTIE LICHAAMSDEEL DANSBEWEGING
1ste CHAKRA
(rood)
Stuit Overleving Benen, voeten, botten en dikke darm Bewegingen van de voeten op de grond zoals de Egyptische loop en shimmy
2e CHAKRA
(oranje)
Onderbuik
Onderrug
Emoties en seksualiteit Baarmoeder, geslachtsorganen, nieren en blaas Bewegingen van de heupen zoals cirkels, draaien en schudden
3e CHAKRA
(geel)
Plexus solaris
boven de navel
Energie en zelfvertrouwen Buikholte, milt en spijsverteringsorganen, Bewegingen van de buikspieren
4e CHAKRA
(groen)
Tussen de borsten, vlakbij het hart Liefde geven en ontvangen Borstkas, longen, hart, armen, handen en bovenrug Bewegingen van het borstgebied
5e CHAKRA
(licht blauw)
Basis van de keel Communicatie en zelfexpressie Keel, oren, armen, handen, schouders en mond Bewegingen van de schouders en horizontale cirkels van het hoofd
6e CHAKRA
(indigo)
Tussen de wenkbrauwen (3de oog) Begrip en intuïtie Ogen, bijholten en voorhoofd Verticale cirkels van het hoofd en oogcontact met andere danseressen
7e CHAKRA
(paars)
In het midden van de schedel (hoofdchakra Bewustzijn en verbinding met het Universum Zenuwstelsel, hersens, lymfatische systeem en hoofd Bewegingen van het hoofd en van het haar

Er zijn ook andere dansvormen die door de oriëntaalse dans zijn geïnspireerd zoals de Bollywood dans en de kundalini buikdans.
De Bollywood dans is een dynamische vorm van oriëntaalse dans waarbij mensen dansen en zingen tegelijk.
De kundalini buikdans is een meditatieve vorm van oriëntaalse dans die de kundalini energie kan ontwaken door omgekeerde rotaties van het lichaam en gerichte bewegingen van heupen, schouders en hoofd.
Tijdens alle vormen van de oriëntaalse dans het is belangrijk om het ritme van de muziek en ons eigen gevoel goed te volgen.
Op deze manier kunnen we een gevoel van vreugde en vrijheid ervaren.
De oriëntaalse dans is een inspirerende bron van kracht, vrouwelijkheid, passie, gevoel, zachtheid en levensvreugde.

 

RitzDzign

  Nieuwsbrief ontvangen ? Gratis ebooks Online cursussen

Copyright 2005-2016 © Tiziana Stapel - Blue Lotus. Alle rechten voorbehouden